Tilauksen tila x
Kirjaudu ulos

0942598603

Auton vikatilannepalvelut ja -työkalut

Auton hajoaminen on aina ärsyttävää ja voi tapahtua useista syistä. Rengasrikosta yleensä selviää vararenkaan tai itsensä korjaavan renkaan avulla, mutta tyhjä tankki tai moottorivika on isompi ongelma. Jos olet esimerkiksi jonkin autoliiton jäsen, voit soittaa heidän tiepalveluunsa tai mihin tahansa tiepalveluun, jos sinulla on kattava kasko. Tiepalvelua varten sinun tulee soittaa palvelunumeroon, mikä käy nopeasti älypuhelimen avulla, mutta joskus maaseudulla sinulla ei välttämättä ole tarpeeksi signaalia soittamiseen. Näissä tapauksissa saattaa auttaa, jos kävelee hieman ympäriinsä etsimässä parempaa signaalia. Tiepalvelusta riippuen soitto voi olla ilmainen tai maksullinen. Jos et kuulu esimerkiksi autoliittoon tai sinulla ei ole kaskoa, avusta joutuu yleensä maksamaan. Autonvalmistajat saattavat joskus tarjota myös tie palveluita ongelmasta riippuen.

Tiepalvelu

Panne

Monet autoyhdistykset tarjoavat jäsenyyksiä, joista on hyötyä, jos auto jää tien päälle. Osa palveluista voi olla ilmaisia. Erityisiä tiepalveluita on paikallisia ja valtakunnallisia. Kuitenkin lähes kaikista saa ainakin neuvoja. Liikkuvat tiepalvelut, joilla on toimintaa suunnallasi auttavat aina, kun tarvitset pienen varaosan tai polttoainetta - maksusta tietenkin. Paikanpäällä saatu apu on hieno asia, mutta valitettavasti se ei ole aina mahdollista. Joskus auton hinaamiselle ei ole vaihtoehtoa ja se voi tulla kalliiksi. Hinauksen voi joutua maksamaan paikanpäällä palvelusta riippuen, joten jos sinulla ei ole maksuvälineitä mukana, muistathan kertoa siitä hinauspalvelulle etukäteen.

Löydät laajan valikoiman tunkkeja, ramppeja ja muita apuvälineitä täältä.

Tunkit

Tunkilla voit nostaa autoasi, mikä helpottaa sen korjaamista ja/tai renkaan vaihtoa. On olemassa useita erilaisia tunkkeja, jotka toimivat hieman eri tavoin. Kun hankit tunkin, katso muitakin ominaisuuksia kuin vain hintaa. Varsinkin laatu on tärkeä asia, sillä jos tunkki pettää, kun olet korjaamassa autoa, voi seurauksena olla todella vakava onnettomuus. GS-merkintä, TÜV-merkintä tai CE-merkintä on minimivaatimus.

Kun etsit sopivaa tunkkia, sinun tulee ottaa harkintaan ajoneuvosi paino, akselin korkeus ja miten laite toimii. Jos tarvitset tunkkia vain silloin tällöin, kuten kesä- tai talvirenkaiden vaihtoon, niin voit ostaa mallin 20 euron hintaluokassa. Harrastelijamekaanikkojen kannattaa sijoittaa laitteeseen hieman enemmän. Pumppu hydraulisessa tunkissa kestää näet kauemmin ja kalliimmat rullatunkit ovat helpompia käyttää.

Yksinkertaisin tunkki on timanttimallin saksitunkki, millaisen saa noin 10 eurolla. Tässä mallissa joudut vääntämään vipua, jotta saat auton nousemaan. Siinä saattaa mennä hetki, mutta se ei kuitenkaan vaadi kovin paljoa voimaa. Saksitunkki on helppo kuljettaa ja onkin suosittu juuri yllättäviä auto-ongelmia ajatellen. Toinen vaihtoehto on pullotunkki, jossa on vipu.

Wagenheber

Muita yleisiä tunkkeja:

  • Kärrytunkit
  • Pullotunkit
  • Ilmatyynytunkit

Auton tunkkeja tulisi käyttää vain tasamaalla ja silloin kuin käsijarru on päällä. Ennen käyttöä auto pitää laittaa ensin ykkösvaihteelle tai "parkkiin", jos autossa on automaattivaihteisto.

Hydrauliset tunkit

Hydraulisia tunkkeja on kahdenlaisia: kärrymallisia ja pullomallisia. Kärrymalliset tunkit toimivat öljynpaineella ja ovat erittäin käteviä, koska niissä on neljä pyörää, joista kaksi liikkuu vapaasti, kuten ostoskärryssä. Ne voi sijoittaa auton akselin keskelle, jolloin autoa voi liikuttaa. Nostot ja laskut tehdään varrella, joka ohjaa hydraulista pumppua. Tunkin toisessa päässä on kulhonmallinen lautanen (muovipäällysteinen parhaimmassa tapauksessa). Tämä osa on se, mikä koskettaa autoon. Näillä tunkeilla on yksi huono puoli: painonsa takia niitä ei kuljetella noin vain ja osa on hyvin hintavia.

Toinen vaihtoehto - yhtä hyvä sellainen - on pullotunkki. Tämän mallin tunkki voi nostaa jopa 30 tonnia ja on vahvempi kuin muut tunkit. Ammattilaiset käyttävät paineilmalla toimivia tunkkeja, mutta hydraulisia mallejakin on olemassa. Iso nostokapasiteetti tarkoittaa sitä, että tunkkia voi käyttää myös hyötyajoneuvojen kanssa ja vaikka nostokorkeus olisi hyvin matala.

Sähkötunkit

Vaihtoehto käsitunkille tai pneumaattiselle tai hydrauliselle tunkille on sähkötunkki. Se on yleensä saksimallin tunkki, jossa on moottori. Sitä käytetään tupakansytyttimen kautta, joten siinä ei ole kampea. Sähkötunkkeja on monia erilaisia tehon, nostokorkeuden ja hinnan suhteen. Jotkut malleista kytketään suoraan ajoneuvon akkuun.

Ilmatyynytunkit

Ilmatyynytunkki hyödyntää auton pakokaasuja nostovoimana. Se on pallomainen laite, joka on tehty vahvasta muovista ja jossa on letku toisessa päässä. Letku kiinnitetään auton pakoputkeen ja moottori käynnistetään. Näin tunkin pallo-osa täyttyy. Ilmatyynytunkilla on muutama todella iso etu: se on helposti kannettava ja vie vain vähän tilaa, eikä sen käyttöön tarvita juuri ollenkaan fyysistä voimaa. Sitä voi käyttää myös epätasaisilla pinnoilla, joissa tavallista tunkkia ei suositella käytettäväksi. Muovi voi kuitenkin revetä tai puhjeta ja jos niin käy, kun auto on muutenkin korjauskunnossa, niin olet pulassa.

Lastausramppeja käytetään muiden ajoneuvojen lastaamiseen (ja purkuun) toisesta ajoneuvosta, kun niiden välillä on korkeusero. Rampin tulee olla erittäin vakaa, sillä sen pitää kestää suuria liikkuvia painoja. Rampit valmistetaan erilaisista materiaaleista riippuen käyttökohteesta, mutta useimmiten ne ovat alumiinia tai terästä. Niitä käytetään autojen, isojen kuorma-autojen ja rakennuslaitteistojen ja moottoripyörien kanssa - lastausrampit ovat erittäin hyödyllisiä. Kun ostat rampin, kannattaa pitää mielessä niiden kuormituskyky, ideaali lastauskulma ja pituus.

Toisin kuin pyörätuolirampit ovien edessä lastaus rampit koostuvat kahdesta osasta, yksi kummallekin pyörälle. Välimatka niiden välissä voidaan sovittaa akselin mukaan. Pieni kaarevuus tekee lastaamisesta vieläkin helpompaa. On olemassa myös ramppeja, joissa on seinämät, jotka estävät autoa liukumasta reunan yli. Kokoon taittuvat rampit ovat tietenkin käteviä kokonsa puolesta. Niitä on myös helppo kuljettaa ja ne vievät vähemmän tilaa.

Oikeanlainen lastausramppi ajoneuvollesi:

Henkilöauton rampit

Henkilöauton ramppia voi käyttää myös muihin tarkoituksiin kuin lastaukseen. Ramppi koostuu yleensä kahdesta teräsrampista, joita pitkin auto ajaa. Auton kulma, kun se on rampilla, mahdollistaa ajoneuvon pohjan tutkimisen ja ongelmien korjaamisen. Henkilöauton rampit toimivat siinä kuin nostolaite, mutta et pääse käsiksi aivan koko pohjaan. Rampit ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia kuin varsinaiset nostolaitteet.

Henkilöauton ramppeja on erikokoisia. Tavallisimmat mallit ovat sopivia 195-, 225-, ja 255-levyisille renkaille. Voit hankkia mallin, jonka korkeutta on mahdollista säätää. Nämä muistuttavat jo hieman nostolaitteita. Joka tapauksessa sellainen on todella paljon parempi kuin pelkkä tunkki. Henkilöautojen rampit ovat edullisempia kuin ehkä luulet - yleensä ostaminen kannattaa aina vuokraamisen sijaan.

Kuorma-auton rampit

Tavalliset rampit kestävät muutaman sadan kilon painon. Se on tarpeeksi moottoripyörien, nelivetojen ja muiden kevyiden ajoneuvojen kanssa. Jos kuitenkin haluat lastata kuorma-auton, niin kyseessä on huomattavasti raskaampi lasti. Siksi kuorma-auton rampin tulee kestää useita tonneja. Tämä pätee myös silloin kun puhutaan hyötyajoneuvoista. Kun ostat rampin, tarkista tarkoittaako kuormitusmerkintä yhtä vai kahta laitteen ramppia. Jumita ajoneuvon renkaat paikoilleen kiilojen avulla ja varmista, ettei myöskään ramppi pääse liikkumaan.

Rakennuslaitteiston lastausrampit

Rakennuslaitteistot painavat yleensä useita tonneja. Onkin tärkeää käyttää juuri rakennuslaitteistolle tarkoitettuja ramppeja. Niillä on oltava suuri kuormituskapasiteetti. Tarkoitukseen on monia sopivia alumiiniramppeja. Rakennuslaitteistorampit voivat kannatella jopa 20 tonnia ja niihin tulee ajaa hyvin varovasti, kun kyse on näin painavasta lastista. Maksimikulma on noin 30 % tai 16,5 astetta. Ramppien pituus lasketaan seuraavalla kaavalla: korkeusero x 3,5. Jos ajoneuvolla on vain yksi akseli, niin rampin kantokyky on yleensä noin 80 % annetusta, sillä se yleensä tarkoittaa kaksiakselista ajoneuvoa.

Alumiinirampit

Rampit eroavat toisistaan käyttökohteensa puolesta, mutta myös pituuden ja materiaalin puolesta. Ne on yleensä tehty alumiinista tai teräksestä. Kantokapasiteetti ei vaihtele paljoakaan, mutta yleensä rampit, jotka kestävät yli 10 tonnin kuormaa ovat alumiiniramppeja. Ne ovat kevyempiä ja helpompia kuljettaa. Niitä on saatavilla kokoon taittuvina malleina, jotta niitä voi säilyttää kuljetusajoneuvon lastaus-alueella. Niitä ei tule sekoittaa helposti kannettaviin ramppeihin, jotka koostuvat useista osista, jotka liittyvät toisiinsa nivelillä. Teleskooppi- ja matkalaukkumallin rampit ovat alumiinisia lastausramppeja, jotka on helppo varastoida.

Hinnat sisältävät ALV:n sekä postitus- ja pakkauskulut.