Tilauksen tila x
Kirjaudu ulos

0942598603

Ajovinkkejä - Renkaat tienpäällä

Renkaat ovat tärkeä osa kaikkien ajoneuvojen turvallisuutta. Mutta riittävä turvallisuus renkaiden suhteen saavutetaan vain, jos renkaat ovat hyvässä kunnossa. Kulunut profiili lisää vesiliirron riskiä ja pidentää jarrutusetäisyyttä. Kun ostat uudet renkaat, sinun tulisi pitää tämä mielessäsi. Arvostelut auttavat sinua löytämään turvallisimmat renkaat. Välttääksesi rengasvaurioita sinun kannattaa säilyttää renkaita oikeaoppisesti ja tarkistaa ne aina ennen kiinnitystä. Renkaan puhkeamisen jälkeen renkaan korjaaminen on mahdollista, mutta ärsyttävää, varsinkin, jos se olisi voitu välttää.

Tässä sinulle joitain ajovinkkejä turvalliseen ajoon:

Bremsweg und Bremsspuren

© toa555 FOTOLIA

Pysähtymismatka tai jarrutusetäisyys

Pysähtymismatka on turvallisuustekijä, johon olet tutustunut jo autokoulussa, ainakin teoriassa. Jarrutusetäisyyden laskeminen on yleinen koekysymys. Osaatko jo kaavan?

Pysähtymismatkan laskeminen

Pysähtymismatka on se matka, jonka auto taittaa jarrutuksen alusta, kunnes se pysähtyy täysin. Jarrutusetäisyys taas sisältää reaktiomatka, jonka on noin metri kahta km/h:tä kohden. Jotta voit laskea pysähtymismatkan jaloissa, niin voit käyttää tätä yksinkertaista kaavaa: (nopeus) ² ÷ 20 + reaktiomatka. Kerro tulos 0,3:lla ja saat pysähtymismatkan metreissä. Näin ainakin teoriassa, mutta käytännössä pysähtymismatka voi olla pidempi, sillä se riippuu monesta tekijästä. Märän tienpinnan lisäksi lumiset ja jäiset tiet sekä renkaiden kunto vaikuttavat siihen.

Tähän ei vaikuta vain kulunut kulutuspinta, vaan myös rengastyyppi. Jos matkustat kesällä talvirenkailla, niin jarrutusetäisyys kärsii. Pysähtymismatka kesärenkailla on parempi kuin talvirenkailla , kun keli on lämmin. Tämä johtuu kovemmasta kumiseoksesta, jota käytetään kesärenkaissa.

Kiinnitä aina huomiota omaan turvallisuuteesi ja muiden ajajien turvallisuuteen, pidä huoli, että pidit aina turvavälin, jotta sinulla on aikaa pysähtyä hätätilanteessa.

Vesiliirto

Auto ja vesiliirto

© introducer FOTOLIA

Vesiliirto on monen autoilijan painajainen. Ajoneuvon hallinnan menettäminen lisää onnettomuuden todennäköisyyttä. Ja kukaan ei halua ottaa sellaista riskiä! Mutta mitä vesiliirto tarkoittaa ja miten se tapahtuu?

Tavallisissa renkaissa on pinnassa sekä pituus - että poikkisuuntaisia uria. Märillä teillä urat keräävät vettä ja vesi kulkeutuu pois renkaasta, niin että suora kontakti pinnan ja tien välillä on taattu. Jos tämä periaate ei toimi, niin vesikalvon takia rengas kelluu. Nyt pyörän voima ei enää siirry tiehen. Vesiliirto ilmenee monella tapaa:

  • Sulava ohjaus
  • Renkaan sutiminen
  • Veden ääniä ajoneuvon alla

Mitä tehdä, jos joutuu vesiliirtoon?

Vesiliirron suhteen on yksi yksinkertainen sääntö: Älä jarruta! Käytä kytkintä ja ohjaa suoraan. Renkaiden tulisi asettua suoraan ajosuunnan mukaan.

On tietenkin kaikkein paras vaihtoehto, jos vesiliirtoa ei alun alkaenkaan tapahdu. Siksi sinun tulisi ajaa sateella aina varovasti. Tarkista myös renkaiden kulutuspinnan urasyvyys tasaisin väliajoin. Vain vähintään 3 mm urasyvyys on riittävän turvallinen. Jos renkaan urat ovat kuluneet, niin ne eivät voi ohjata vettä tarpeeksi hyvin ja silloin olet aina märällä kelillä ajaessasi vaarassa joutua vesiliirtoon. Motoristit ovat talvella vielä huolestuneempia vesiliirrosta, sillä loska aiheuttaa myös luisumista. Tässäkin tapauksessa edellä kerrotut ohjeet märkiä teitä koskien pätevät.

Ylös