Jokainen kuljettaja tietää, että auto tarvitsee akun käynnistyäkseen. Mutta mistä akku oikein koostuu? Akkujen tärkeimmät osat ovat, elektrolyyttiliuos - yleensä 37 %:sta rikkihappoa - ja lyijylevyt, jotka on aseteltu kerroksittain ulkokuoren sisälle. Levyt kiinnitetään positiiviseen napaan (punainen) ja negatiiviseen napaa (musta). Jotta päinvastaisen varauksen omaavat levyt eivät koske toisiaan ja aiheuta oikosulkua, niiden väliin asennetaan levyjen erotin. Kaasu, jonka kemiallinen reaktio synnyttää, pääsee ulos ulkokuoressa olevasta venttiilistä.
Tietoa akkujen rakenteesta ja asennuksesta:
Jos haluat asentaa auton akun, sinun ei tarvitse mennä lähimpään autokorjaamoon, koska lähes kuka vain voi asentaa uuden käynnistysakun muutaman työkalun avulla. Jos seuraat näitä ohjeita, et voit epäonnistua ja säästät huomattavasti rahaa. Toimi seuraavasti, kun asennat uutta akkua:
Akut eivät ole kevyitä. Auton akku painaa aika lailla eikä sitä kanneta heikoilla käsivoimilla. Yleensä ne painavat 10 - 30 kg riippuen siitä, millainen niiden rakenne ja kapasiteetti on. Painava akku rasittaa sitä tukevaa telinettä ja varsinkin kuoppaisilla teillä rasitus on kova. Vahingoittunut akkuteline on riski akulle itselleen, jos teline hajoaa, akku putoaa tielle ja aiheuttaa luonnollisesti silloin vaaratilanteen myös muille kuljettajille. Teline kannattaa tarkastaa säännöllisesti turvallisuussyistä.
Mitä sanat positiivinen ja negatiivinen tarkoittavat akuista puhuttaessa ja miksi toinen navoista on punainen ja toinen musta? Tämä kysymys askarruttaa monia kuljettajia. Onneksi vastaus on yksinkertainen: akun positiivinen napa on oltava aina kytkettynä punaiseen kaapeliin ja negatiivinen mustaan. Kun akku otetaan irti, irrotetaan aina ensimmäisenä negatiivinen napa ja sitten positiivinen. Kun uusi käynnistysakku sitten asennetaan, se tehdään päinvastaisessa järjestyksessä: ensin asennetaan positiivinen napa johtoihin kiinni ja sitten negatiivinen napa, minkä jälkeen akku kiinnitetään.
Kuinka voit mitata auton akunvoltit ja mistä tiedät tuottaako akku tarpeeksi virtaa? Tähän on kaksi mahdollisuutta: voit työntää autosi lähes kiinni talon seinään ja sytyttää lähivalot. Sitten tarkkailet himmenevätkö valot hetken päästä. Toinen vaihtoehto on käyttää jännitemittaria. Sitä varten sinun pitää kytkeä laite yhtä aikaa punaiseen ja mustaan napaan. Jos mittari näyttää lukemaa 12.4 ja 12.7 voltin välillä, akku on hyvässä kunnossa. Jos lukema on vähemmän kuin 12 V, on aika vaihtaa akku.
Useimmat modernit auton sähköjärjestelmät käyttävät 12 voltin virtaa. Akun on annettava vähintään sen verran virtaa (mieluummin hieman enemmän), jotta auto jaksaa käynnistyä. Akun virran mittaaminen on helppoa ja sen voi tehdä kuka tahansa omassa autotallissaan: ajoneuvon tulisi olla sammuneena noin 1 - 2 tuntia ennen testausta. Sen jälkeen voit mitata akun jännitteen soveltuvalla mittarilla, joka näyttää volttimäärän. Sitä varten sinun pitää kytkeä laite yhtä aikaa punaiseen, eli plusnapaan, ja mustaan, eli negatiiviseen, napaan. Täysin latautunut akku näyttää n. 12.4 - 12.7 volttia. Jos lukema on alle 12 V, se ei enää ole riittävä ja akku tulee ladata tai mahdollisesti vaihtaa. Liian alhainen lukema saattaa kieliä myös vaihtovirtageneraattorin ongelmista, jolloin akku ei enää kykene latautumaan kunnolla.
Akun valmistuspäivämäärä on tärkeä, koska jos sitä ei ole kytketty ja käytetty yli 12 kuukauteen valmistuksesta, sen lataus on saattanut purkautua. Vaikka mikään ei ota virtaa akusta, se voi tyhjentyä. Jotta voit päätellä tarkan valmistuspäivämäärän , katso tarkasti negatiivista napaa. Siitä löytyy usein neljän numeron sarja: ensimmäiset kaksi numeroa kertovat valmistusviikon ja kaksi viimeistä vuoden. Joissakin akuissa on myös tarra, josta näkee kuukauden ja vuoden.
Yksi yleisimmistä syistä auton hajoamiseen on akkuvika. Miten akun käyttöikää voi pidentää? Ennen kaikkea kannattaa välttää lyhyitä matkoja, joilla akku kuluu nopeasti, mutta ei ehdi latautua tarpeeksi. Akun nestetasot tulisi tarkistaa kerran vuodessa ja se tulisi täyttää tislatulla vedellä, jos tarpeen, jotta se ei pääse kuivumaan. Kannattaa myös käyttää sähköjärjestelmiä mahdollisimman vähän. Sammuta esimerkiksi takaikkunan ja sivupeilien lämmitys pois päältä heti, kun niistä näkee kunnolla.
Akkukapasiteetin nostamiseksi voit kytkeä useamman akun rinnakkain. Tästä on hyötyä esimerkiksi asuntovaunun, asuntoauton tai tehokkaan moottorin omaavan urheiluauton kanssa. Näin akkukapasiteetti nousee, mutta jännite pysyy samana. Rinnakkainkytkennässä negatiiviset navat on yhdistetty toisiinsa, kuten myös positiiviset. Tämä yhdistää kummankin akun kapasiteetin, mutta pitää jännitteen samana kuin yhden akun jännite olisi, eli tässä tapauksessa jännite pysyy 12 voltissa. Vain akkuja, joilla on sama jännite ja happotiheys ja sama varastoidun virran määrä, voidaan kytkeä yhteen. Lisäksi akkujen johtojen poikkileikkauksien ja pituuksien tulisi olla samanlaiset.
Määrä: %entry-quantity%
Hinta per artikkeli: %entry-formattedTotalPrice%