Tilauksen tila x
Kirjaudu ulos

0942598603

Rengasmerkinnät

Mistä saan tietooni renkaitteni koon? Mihin rengasmerkintöihin minun tulee kiinnittää huomiota ostaessani renkaita? Nämä ovat perinteisiä kysymyksiä, joita monet motoristit pohtivat, kun he ovat ostamassa uusia renkaita.

Täältä löydät yleiskatsauksen kaikista tärkeistä renkaisiin liittyvistä merkinnöistä:

Rengasmerkinnät: Nopeusindeksi, kuormitusindeksi ja renkaan leveys

Renkaisiin merkintään yleensä tietyt tiedot. Nämä rengasmerkinnät ovat standardoituja ja kertovat muun muassa nopeusindeksin, merkin, renkaan koon ja valmistuspäivän (DOT-numero). Siltikin vain harvat tiedot ovat luettavissa suoraan, muut on koodattu monilla eri tavoin. Sivusto rengas-online.com selittää miten tulkita tärkeimmät tiedot rengasmerkinnöistä.

Rengaskoot selitettyinä

Numero- ja kirjainyhdistelmän, esimerkiksi 175/60 R15, takaa paljastuu tietoa renkaan koosta. Ensimmäinen numero viittaa renkaan leveyteen millimetreissä ja seuraava kulutuspinnan kokoon suhteessa leveyteen (luku on prosenttiluku) - näin voidaan laskea renkaan korkeus. Tässä esimerkissä 60 % 175 mm:stä on 105 mm. R-kirjain osoittaa, että kyseessä on vyörengas ja pyörän leveys on ilmoitettu lopussa tuumina. Se vastaa renkaalle sopivan vanteen kokoa.

Rengasmerkinnät

Nopeus- ja kuormitusindeksi

Tietoja renkaan koosta täydentävät usein merkinnät muista arvoista, kuten 91V. Tämä renkaan kuormitusindeksi määrittelee kuinka paljon renkaita voi kuormittaa. Renkaan kuormituksen voi selvittää ainoastaan käyttämällä taulukkoa, josta selviääkin, että luku 91 tarkoittaa 615 kg. Nopeusindeksi on myös koodattu, mutta kirjaimilla. "V" tarkoittaa 240 km/h maksiminopeutta. 300 km/h on sallittu, jos renkaassa on nopeusmerkintä "Y".

Rengasmerkintöihin kuuluvat myös DOT-numero, joka on nelikirjaiminen koodi. Se on renkaan valmistuspäivä. Ensimmäiset kaksi lukua osoittavat kalenteriviikon ja niitä seuraavat kalenterivuoden. Rengas, jonka DOT-numero on 2412, on siis valmistettu vuonna 2012 viikolla 24. Löydät lisää tietoa erikoisrenkaista, kuten M + S , joka tarkoittaa mutaa ja lunta (mud and snow), CP,  joka tarkoittaa asuntoauton renkaita, XL-merkintä vahvistetuille renkaille ja R tai RF uudelleen pinnoitetuille renkaille.

Nopeusindeksilyhenne

Max.
Nopeusindeksi

G 90 km/h
J 100 km/h
K 110 km/h
L 120 km/h
M 130 km/h
N 140 km/h
P 150 km/h
Q 160 km/h
R 170 km/h
S 180 km/h
T 190 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
W 270 km/h
Y 300 km/h
VR > 210 km/h
ZR > 240 km/h

DOT-numero / renkaiden ikä / renkaiden valmistuspäivä

Kun olet ostamassa renkaita, kiinnitä huomiota niiden DOT-numeroon, sillä yli viisi vuotta vanhojen renkaiden käyttöä ei suositella. Kulutuspinnan syvyyden lisäksi renkaiden ikä vaikuttaa niiden suorituskykyyn. Vaikka rengas ei olisi ollut käytössä ja se on ollut varastoituna oikein, niin fyysiset ja kemialliset prosessit ikäännyttävät rengasta silti. Viiden vuoden jälkeen rengas ei enää ole uusi. Mutta miten renkaan iän voi todeta? Sen valmistuspäivä voi löytää sivusta DOT-numeron muodossa. DOT tulee sanoista "Department of Transportation, eli USA:laisen liikenneviraston nimestä.

DOT-numero on nelinumeroinen. Ensimmäiset kaksi numeroa kertovat millä kalenteriviikolla rengas on valmistettu, esim. 32. Seuraava luku on tuotantovuosi. 3214 kertoo siis, että rengas on valmistettu viikolla 32 vuonna 2014. Jos nämä renkaat on varastoitu pimeässä ja kylmässä, niin niitä voidaan pitää uusina vielä 2016.

Renkaiden rakenne / renkaiden poikkileikkaus

Toisin kuin pyörän renkaissa, auton renkaissa ei ole sisäkumia. Ne koostuvat pikemminkin erikerroksista, kuten poikkileikkauksesta näkee. Renkaan uloin osa on kulutuspinta. Se on yleensä profiloitu ja varmistaa, että rengas toimii parhaimmalla tavalla tienpäällä. Nykyiset kulutuspintayhdisteet ovat hyvin silikonipitoisia ja niissä onkin erinomainen pito. Ne eivät ainoastaan mukaudu hyvin vallitsevaan lämpötilaan vaan myös tieolosuhteisiin.

Alempaa rakennetta kutsutaan kudosrungoksi. Se on yleensä monikerroksinen ja rakennettu hieman eri tavalla aina rengastyypin mukaan. Ristikudosrenkaissa tukivyöt ovat diagonaalisesti ristissä, kun taas radiaalirenkaissa tukivyöt on järjestetty oikeaan kulmaan suhteessa suuntaan. Tällaisia renkaita kutsutaan myös vyörenkaiksi. Kulutuspinta ja renkaan reuna suojelevat kudosrunkoa vaurioilta. Kolmas tärkeä renkaan osa on renkaan jalkaosa tai ns. palle. Se kiinnittyy renkaaseen rim teräsvaijereilla. Renkaan sisällä on kumikerros eristystä varten. Se estää ilmaa karkaamasta.

\x{201c}renkaanPoikkileikkaus renkaan korkeudella ja leveydellä

Renkaan leveys ja vanteen leveys

Miten löytää renkaan oikea leveys ja vastaava vanne hämmentää montaa motoristia. Tämä on seurausta sekavista kokomerkinnöistä. Renkaan koko merkintä menee esimerkiksi näin 195/65 R15 91H, mutta auton vanteen merkintä näyttääkin tältä: 7J x 17 H2 ET38, 5x112 LK. Onkin melkein mahdotonta tietää sopivatko nämä yhteen. Se ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa, kun ymmärtää numeroiden ja kirjainten merkitykset.

Renkaan koko

Merkinnän 195/65 R15 91H omaava rengas on leveydeltään 195 mm. Tämä käy ilmi ensimmäisestä numerosarjasta. Lisäksi sen halkaisija on 15 tuumaa, tämä on myös vanteen koko, johon rengas kiinnitetään. Siksi nämä kaksi lukua ovat tärkeät, kun valitaan oikean kokoista vannetta.

Vanteen koko

Vannemerkinnöissä on myös ensimmäisenä leveys. Sarja 7J x 17 H2 ET38, 5x112 LK kertoo siis, että leveys on 7 tuumaa. Onkin tiedettävä, että tämän levyinen vanne sopii renkaaseen, jonka leveys on 195 - 225 mm. 205 - 215 mm on ihanteellinen koko. Vanteen reunan ja X vanteen pohjan perusteella saamme halkaisijaksi 17 tuumaa. Vanne ei siis ole sovelias renkaalle, jossa on merkintä 195/65 R15 91H.

Teknisten vaatimusten lisäksi ajoneuvojen valmistajilla on omat suosituksensa. Ajoneuvon asiakirjoissa on yleensä mainittu sallitut rengas- ja vannekoot. COC-asiakirja, josta muut mahdolliset koot käyvät ilmi, on saatavilla pyynnöstä.

Ylös

Hinnat sisältävät ALV:n sekä postitus- ja pakkauskulut.